Цеви и плочице

Не брините, нећемо се бавити купатилом и купатилском галантеријом 🙂 него ћемо дати дефиниције цеви (електронских) и плочица (силицијумских односно полупроводничких).

Електронске цеви су биле основа на којој је изграђен један од првих рачунара који је могао да се програмира – Енијак (ЕNIAC).

Дискретна технологија – технологија израде електронских елемената од силицијума тј. полупроводника.

Si- плочице – технологија израде интегрисаних кола на плочици од монокристалног силицијума. Енглески назив за ту плочицу „wafer“ може да се преведе и као обланда :). Пошто је технологија израде интегрисаних кола (процесор је само једно од могућих) врло скупа, произвођачи се труде да направе инготе што већег пречника и дужине (тренутно су пречника до 300mm и дужине до 2m, а за 2012. је најављен пречник од 450mm). „Обланде“ тј. плочице су дебљине од 0,2 до 0,75mm и морају да буду идеално глатке и равне да би могле да уђу у процес израде интегрисаних кола. Што су обланде веће површине, омогућавају произвођачу да у једном процесу направе више интегрисаних кола (рецимо процесора) чиме се производња појефтињује а продуктивност повећава.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s