Микро или макро, питање је сад!

Шездесетих година прошлог века (звучи као да је било много давно а у ствари тек пре педесетак година) произвођачи компјутера су схватили да многе фирме којима је потребан рачунар не могу да плате милионе долара за мејнфрејмове (наследнике Енјака – ENIAC прављене од транзистора) који су заузимали читаве сале, трошили много струје и били хлађени на 4 степена Целзијуса.

Због тога су почели да пројектују мање компјутере, па су тако добијали и имена, у односу на велики мејнфрејм: мини – величине ормана или стола и микро – целичине садашњег већег кућишта кућног рачунара. Поред физичке величине, подела по овим класама је подразумевала и број корисника који су истовремено могли да раде на овим рачунарима. Тако су мејнфрејм рачунари могли да опслуже и до неколико хиљада корисника док су мини рачунари могли да „поднесу“ до неколико стотина  а микро неколико десетина корисника.

Са појавом интегрисаних кола, компјутер величине од једног до неколико ормана је постао суперрачунар и, као слабија варијанта, велики сервер, док су остале величине постале врло релативне и практично су нестали префикси мини и микро и помињу се само слабији или јачи сервери, радне станице и кућни рачунари.

Због тога ми нећемо користити термин микрорачунари него, једноставно, рачунари.

Исто тако, од процесора који су некада били у облику од једног до неколико ормана у дискретној технологији до процесора урађених у интегрисаној технологији који стају на део длана а јачи су од ових првих неколико редова величине, човек је морао некако да разликује друге од првих па их је крстио „микропроцесори“. Сада таква подела не постоји јер су сви процесори тако мали и зваћемо их само тако, без префикса „микро“.

Advertisements

4 thoughts on “Микро или макро, питање је сад!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s